Τι ειναι το χιούμορ

Το χιούμορ είναι μια τέχνη, που ενώνει τη λογική, το συναίσθημα και τη σοφία με έναν μοναδικό τρόπο, με σκοπό να σατιρίσει, να σαρκάσει, και να ελαφρύνει μια κατάσταση.

Το χιούμορ είναι μια συναισθηματική ικανότητα και ένα παιχνίδι του μυαλού, που μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, δίνοντας μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σκοπός του χιούμορ είναι να μας κάνει να γελάσουμε, άρα να γλυκάνει την καρδιά μας και να την κάνει να δει τα πράγματα με μιαν άλλη λογική, πιο παιχνιδιάρικη και σίγουρα πιο έξυπνη. Εξάλλου, η καρδιά μας είναι αυτή που συνήθως μπορεί να μας κάνει να δούμε τα πράγματα σε βάθος και να γεφυρώσει αντιθέσεις, να εξομαλύνει καταστάσεις, ακόμα και καυγάδες και δύσκολες συνθήκες.

Τι προσφέρει το χιούμορ και το γέλιο;

gelio kai humorΤο χιούμορ είναι μια δημιουργική ικανότητα που κινητοποιεί τη φαντασία και μπορεί να μεταμορφώσει με ιδιαίτερο τρόπο το θυμό και το φόβο σε γέλιο, τον εγωισμό σε ελπίδα, το πείσμα σε αστεία θεώρηση της ζωής.

Το χιούμορ έχει άμεση σχέση με την αυτοπεποίθηση γιατί δημιουργεί τη δυνατότητα να εκφράσουμε πράγματα με έναν έξυπνο τρόπο, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά ή και εχθρικά.

Εξάλλου, η έκφραση μεταξύ σοβαρού και αστείου δηλώνει ακριβώς αυτό: ότι μπορούμε να μιλήσουμε για μερικά πράγματα πιο άνετα, γιατί δεν έχει σημασία μόνο το τι λέμε, αλλά και το πώς το λέμε.

Το χιούμορ εξωραΐζει και εξομαλύνει πολλά πράγματα. Ένα ευρηματικό αστείο ή ένα ανέκδοτο μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε πολλά πράγματα χωρίς σκληρότητα, και επιτρέπει στις σχέσεις μας να προχωρούν χωρίς να τραυματίζονται από προσβολές και προβλήματα που υπό άλλες συνθήκες θα έμπαιναν στη μέση και θα λειτουργούσαν σε βάρος της επικοινωνίας μας με τους άλλους.

Ο Wolinski, ένας Γάλλος κωμικογράφος και σκιτσογράφος είπε ότι Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον. Είναι μια μορφή πνεύματος που μας επιτρέπει να δούμε την παράδοξη και διασκεδαστική πλευρά της ζωής.

Τα είδη χιούμορ

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές πόσα είδη χιούμορ υπάρχουν. Οι μελετητές του χιούμορ και του γέλιου υποστηρίζουν ότι το χιούμορ μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι αυτό και δεν γελούν όλοι με τα ίδια ανέκδοτα και αστεία.

Έτσι το χιούμορ κάποιου μπορεί να είναι στεγνό και φλεγματικό, μπορεί να είναι σαρκαστικό, βιτριολικό, σατιρικό, σουρεαλιστικό, μαύρο χιούμορ…

Το κάθε είδος εξυπηρετεί και έναν διαφορετικό σκοπό για αυτό και υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά μέσα για να προκληθεί γέλιο: τα λεκτικά παιχνίδια, τα οξύμωρα σχήματα, τα λογοπαίγνια, τα ανέκδοτα, το αστεία αποφθέγματα, οι παροιμίες, , τα στερεότυπα και ρατσιστικά αστεία, , οι γρίφοι, τα αινίγματα, η ειρωνεία, η σάτιρα, ο σαρκασμός.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα αυτά είναι ότι ο σκοπός είναι το γέλιο, η δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας, και κυρίως μια προσπάθεια να δούμε τα πράγματα από μια πιο ανάλαφρη πλευρά, φτιάχνοντας μας τη διάθεση.

Αυτό δηλαδή που θέλουμε να πετύχουμε με το blog του χιούμορ!

No comments yet.

Σχολιάστε