Ο νόμος του Μέρφυ

Η γνωστή ρήση «Ό, τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά» που έχει γίνει γνωστή ως νόμος του Μέρφυ , καθιερώθηκε όταν την εξέφρασε ο Έντουαρντ Μέρφυ, ωστόσο εκφράζει μια άποψη που ισχύει από τότε που όσα μπορούν να πάνε στραβά θα πάνε. Δηλαδή, από πάντα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πραγματικά υπήρξε ο Murphy, και έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το θάνατό του το 1990.

Ο Captain Edward A. Murphy ο νεώτερος ήταν μηχανικός στην Πολεμική Αεροπορία. Αν και έδωσε εξετάσεις σε πολλές σχολές, η μοναδική του επιτυχία ήταν αυτή.

Πώς ξεκίνησε όμως ο νόμος του Μέρφυ να υπάρχει;

Ο νόμος του Μέρφυ γεννιέται

Το 1949, στην Αεροπορική Βάση Edwards στην Καλιφόρνια, αξιωματικοί διεξήγαγαν μια δοκιμή του MX981 στο οποίο δούλευαν για να διαπιστωθεί μια και καλή πόση επιβράδυνση θα μπορούσε να αντέξει ένας άνθρωπος. Ήλπιζαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μελλοντικά σχέδια για την κατασκευή τεχνολογικά καλύτερων αεροπλάνων.

Ωστόσο όλα τα πειράματα και οι δοκιμές αποτύγχαναν, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Κάποια στιγμή ο Μέρφυ ανακάλυψε ότι ο τεχνικός της βάσης συνέδεε ένα λάθος καλώδιο που προκαλούσε βραχυκύκλωμα.

εντουαρντ μερφυ, νομος του μερφυ

Ο Εντουαρντ Μερφυ

Όταν λοιπόν ανακάλυψε την αιτία της αποτυχίας, είπε στον τεχνικό ότι «αν υπάρχει μια περίπτωση να πάει κάτι λάθος, εκείνος θα το καταφέρει».

Ένας από τους εργοδηγούς της βάσης, που ονομαζόταν Νίκολς, κρατούσε σημειώσεις και κατέγραφε όλους τους «άγραφους νόμους».

Αυτός λοιπόν ο κανόνας ήταν πολύ σημαντικός για όλους στη βάση, με αποτέλεσμα να εργάζονται σκληρά, προκειμένου να αποφύγουν αυτό που θα μπορούσε να πάει στραβά σε κάθε περίπτωση.

Η ρήση του Μέρφυ έγινε κάτι σαν το χρυσό κανόνα για την αποφυγή προβλημάτων και ατυχημάτων και έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν ο «νόμος του Μέρφυ«:

Ό, τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά.

Οι βιομηχανίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας χρησιμοποίησαν το ρητό αυτό ως σλόγκαν, και έτσι ο νόμος του Μέρφυ άρχισε να καθιερώνεται και να αντιμετωπίζεται κάτι σαν τον «νόμο της γκαντεμιάς». Έτσι λοιπόν αν υπάρχει περίπτωση κάτι να πάει στραβά θα πάει.

Αυτό μάλιστα έχει και τη συνέχεια του που φέρνει και νέους νόμους: «κάθε λύση προκαλεί ένα νέο πρόβλημα», ή «αν υπάρχουν τέσσερις τρόποι να πάει κάτι λάθος, θα τους προλάβεις και μετά θα προκύψει ο πέμπτος.»

Στην πραγματικότητα ο νόμος του Μέρφυ είναι το ευαγγέλιο του γκαντέμη, αφού εκεί μέσα μπορεί να βρει κανείς όλα όσα μπορούν να συμβούν και να χαλάσουν κάτι, ακόμα και αν τα έχει σκεφτεί όλα κανείς στην εντέλεια.

Ο νόμος του Μέρφυ σήμερα

Ενώ ο νόμος του  Μέρφυ ουσιαστικά είναι ένας, έχουν δημιουργηθεί πολλοί νόμοι που έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν γέλιο με την υπενθύμιση όλων αυτών που πραγματικά μπορούν να πάνε στραβά. Έτσι, έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 100 νόμοι που βασίζονται στο βασικό νόμο του Μέρφυ.

Εμείς θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τους νόμους που έχουν γραφτεί τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του Μέρφυ, όσο και αργότερα.

No comments yet.

Σχολιάστε